Výroba kvašené zeleniny je známá po staletí. Je to ideální způsob uchování zeleniny pro zimní období. Bakterie mléčného kvašení jsou výborným konzervantem a zelenina si tak uchová většinu vitamínů a minerálů. Ideální je pravidelná konzumace malých dávek jako přílohu k jídlu, nebo do salátů. Kvašenou zeleninu NIKDY tepelně neupravujeme.
Pickles:
- Výborný zdroj probiotických bakterií, které udržují zdravou střevní mikrofloru
- Povzbuzuje obranyschopnost organismu
- Podporuje krvetvorbu
- podporuje vylučování toxických látek z těla
Potřebujeme:
- 1kg zeleniny vhodné ke kvašení – mrkev, ředkev, řepa, cibule, křen, zelí, květák, okurka … (spíše tvrdší zelenina)
- 15 – 20g mořské soli
- Kmín
- Keramickou nádobu na kvašení (může být i skleněná, dřevěná – tady je potřeba i talíř a kámen, nebo sklenice s vodou na zatížení)
Postup přípravy:
- Zeleninu nakrájíme, nebo nastrouháme na hrubo
- Vše smícháme, osolíme, okmínujeme a dobře prohněteme, až začne zelenina pouštět šťávu
- Zeleninu napěchujeme do nádoby
- Pokud zelenina nepustila dostatek šťávy, dolijeme čistou vodou tak, aby byla všechna zelenina ponořená
- Zatížíme a necháme při pokojové teplotě kvasit 3 až 5 dní
- Zkvašenou zeleninu dáme do skleniček (musí být ponořená ve šťávě) a uskladníme v lednici, nebo ve sklepě
Zdroj: internet