Pickles – kvašená zelenina

Výroba kvašené zeleniny je známá po staletí. Je to ideální způsob uchování zeleniny pro zimní období. Bakterie mléčného kvašení jsou výborným konzervantem a zelenina si tak uchová většinu vitamínů a minerálů. Ideální je pravidelná konzumace malých dávek jako přílohu k jídlu, nebo do salátů. Kvašenou zeleninu NIKDY tepelně neupravujeme.

Pickles:

  • Výborný zdroj probiotických bakterií, které udržují zdravou střevní mikrofloru
  • Povzbuzuje obranyschopnost organismu
  • Podporuje krvetvorbu
  • podporuje vylučování toxických látek z těla

Potřebujeme:

  • 1kg zeleniny vhodné ke kvašení – mrkev, ředkev, řepa, cibule, křen, zelí, květák, okurka … (spíše tvrdší zelenina)
  • 15 – 20g mořské soli
  • Kmín
  • Keramickou nádobu na kvašení (může být i skleněná, dřevěná – tady je potřeba i talíř a kámen, nebo sklenice s vodou na zatížení)

Postup přípravy:

  • Zeleninu nakrájíme, nebo nastrouháme na hrubo
  • Vše smícháme, osolíme, okmínujeme a dobře prohněteme, až začne zelenina pouštět šťávu
  • Zeleninu napěchujeme do nádoby
  • Pokud zelenina nepustila dostatek šťávy, dolijeme čistou vodou tak, aby byla všechna zelenina ponořená
  • Zatížíme a necháme při pokojové teplotě kvasit 3 až 5 dní
  • Zkvašenou zeleninu dáme do skleniček (musí být ponořená ve šťávě) a uskladníme v lednici, nebo ve sklepě

 

 

Zdroj: internet