Hádala se duše s tělem

Fascinují mě duševní příčiny nemocí. Stále objevuju a ptám se, jak že to vlastně funguje, jak se naše duševní rozpoložení zrcadlí skrze tělo a co s tím?

Někdy je to jasné, bolí nás žaludek a my víme, že nemůžeme strávit kolegu v zaměstnání. Řešení se také nabízí. Buď změníme postoj ke kolegovi i k sobě, nebo změníme zaměstnání, což ale funguje jen chvíli. Většinou na nás čeká jiný protiva, nás opět začne bolet žaludek a my chtě nechtě budeme muset změnit postoj k sobě i okolí. Úkol je to nelehký, ale přesně víme, na čem jsme a na čem máme pracovat.

Často se ale stává, že se opakovaně objevuje stejný tělesný problém a my nevíme proč. Snažíme se na to přijít, staráme se o sebe, měníme svoje postoje…. Na jedné straně se radujeme, že děláme pokroky, na straně druhé si naše tělo funguje pořád ve stejném programu a absolutně nereaguje na naše podněty. V určitých situacích se opakovaně spustí problém, ať se snažíme, jak se snažíme. Tělo naléhavě upozorňuje na něco, co je potřeba řešit. Jenže my nevíme, co to je. Máme pocit, jako by se duše s tělem hádala.

Jde o to, že naše tělo až do poslední buňky má paměť a ta je dokonalá. Vše, co prožíváme, si do své paměti ukládá a na silné klíčové situace, negativní prožitky, ale i velké radosti a pocity štěstí reaguje. Pokud tyto prožitky nezpracujeme, neprožijeme, zasuneme, máme zaděláno na trauma. Mně osobně se slovo trauma moc nelíbí, protože většina z nás si pod tímto slovem představí ty nejhorší životní scénáře a tím dojdeme k přesvědčení, že nás se trauma netýká.

Opak je pravdou. Ano, samozřejmě že vážné nehody, zneužívání, znásilnění apod. jsou velmi traumatizující zážitky a je potřeba s nimi pod vedením terapeuta pracovat, ale velmi často se jedná o zdánlivě běžné situace, na které v dané chvíli nepřiměřeně zareagujeme. A už vůbec by nás nenapadlo, že nás dlouhodobě poznamenají. Jsou to např. komplikované porody, lékařské zákroky, velká leknutí, svědectví dopravní nehody atd. atd. Každý reagujeme na něco jiného, co je pro jednoho banální záležitost – například “běžný“ lékařský zákrok – může být pro druhého, obzvlášť pro malé dítě obrovsky stresujícím zážitkem s trvalými psychickými, potažmo fyzickými následky.

Je velmi časté, že bezprostředně po této klíčové události se neděje zdánlivě nic. Otřepeme se a život jde dál. Po čase už si situaci a pocity prožívané v dané chvíli nedokážeme vybavit (buď jsme zapomněli, nebo zasunuli hluboko, protože pro nás nebyly příjemné). Naše tělo nás však svými projevy neustále upozorňuje, že si dlužíme rozřešení. V tomto případě je na tom lépe než mozek a na rozdíl od něj si pamatuje. Projevy jsou pak jakékoliv. Od různých strachů a fobíí, přes všemožné poruchy např. trávení, tiky, koktání atd. atd. Dobrá zpráva je, že tento stav není nevratný. Ale nevyřeší se sám.

S traumatem žije ohromná spousta lidí. Od dětí až po lidi vysokého věku. Někteří se s ním snaží vypořádat, někteří si „zvykli“, po celý život snášejí jeho nepříjemné projevy a doufají, že časem vymizí. V těchto případech ale známé pořekadlo – Čas všechno zhojí – neplatí.

Co tedy s tím? Žádný univerzální návod, který by se vešel do jednoho článku, neexistuje. Cílem tohoto článku ani není vaše trauma vyléčit, ale upozornit na to, že možná právě vaše opakující se potíže mohou mít původ ve vaší zapomenuté minulosti. Nalézt, rozpomenout se a zpracovat trauma vám pomůže odborný terapeut. zajímavý odkaz zde: http://somatic-experiencing.cz/

Důležité je uvědomit si, že opravdu není nutné celý život trpět.

Pokud vás problematika zaujala a chcete se dovědět víc, doporučuju přečíst si knížku Probouzení tygra (Peter A. Levine). Dočtete se mnoho o spojení mezi tělem a psychikou, zjistíte, zda vaše potíže mají původ v traumatickém zážitku a můžete si vyzkoušet cvičení, která vám pomohou se ze začarovaného kruhu těchto potíží dostat.

Na závěr citace z výše zmíněné knihy. Tyto dvě věty hovoří za vše a přesně vystihují důležitost hledání příčin našich tělesných potíží uvnitř sebe.

Pokud vyneseš na světlo to, co je ve tvém nitru,

pak to, co je ve tvém nitru, bude tvou spásou.

Pokud nevyneseš na světlo to, co je ve tvém nitru,

pak to, co je ve tvém nitru, bude tvou zkázou.

Z Gnostických evangelií

 

Přeju vám odvahu při hledání.