Oloupejte svoji cibuli – část 3 – Dobrou chuť!

V minulém příspěvku jsem slíbila, že si posvítíme na změnu jídelníčku. Dlouho jsem přemýšlela, jak toto téma uchopit, protože stravování je velmi individuální a neexistuje univerzální recept pro všechny. Záleží na tělesné konstituci, momentálním duševním a fyzickém rozpoložení, aktivitě, funkci či disfunkci vnitřních orgánů, celkově na životním stylu člověka apod. Kdo však dokáže alespoň nepatrně upravit svůj jídelníček k lepšímu, sloupává opravdu hrubou slupku a je mnohem blíž ke své cibuli. Potraviny mají svoji energii a to co jíme, nás ovlivňuje nejen fyzicky.

Já sama jsem prošla tolika výživovými „obdobími“, že bych je asi nespočítala. Změnila jsem způsob výživy proto, abych se vyléčila z astmatu, takže jsem musela některé potraviny výrazně omezit, nebo úplně vypustit z jídelníčku. Začala jsem stravováním podle krevních skupin, pak následovala strava podle tradiční čínské medicíny, něco z makrobiotiky atd. atd. Pro různá životní období jsem potřebovala něco jiného a každá etapa měla něco do sebe.

Před pár lety jsem zakotvila a od té doby se stravuju podle pravidel, ke kterým jsem se postupem času projedla a která se mi denně osvědčují. Co bude v budoucnu nevím, záleží na tom, o co si mé tělo řekne. Kdo by si ovšem myslel, že mě nehoní mlsná, že si občas nedopřeju něco „nezdravého“, hluboce se mýlí. Dopřeju a s chutí. Dobrotu si vychutnám, nevyčítám si ji, ani se za ni netrestám hladovkou. Nedělejte to ani vy.

Pokud jste nemocní, berete léky, nebo máte jakákoliv stravovací omezení a máte strach začít sami, svěřte se do rukou terapeuta, nebo poradce, kterému důvěřujete. Ten vám podle vašich konkrétních potíží doporučí vypustit z jídelníčku určité druhy potravin, jiné potraviny do něj zahrnout.

Pro vás, kteří hledáte inspiraci, jsem sepsala má stravovací pravidla:

  • Ukončete konzumaci polotovarů a fast food pokrmů. Vše vařte ze základních surovin, žádné jíšky v prášku, předsmažené hranolky, polévky z pytlíku apod.
  • Ukončete, nebo omezte na minimum konzumaci výrobků z bílé pšeničné mouky. Zahleňuje trávící trakt, ten pak není schopen vstřebat živiny z potravy. Obiloviny jsou tělu velmi prospěšné, ale ve své původní podobě. Jáhly, pohanka, kroupy, špalda, rýže atd. jsou výborná potravina, která tělu prospívá a nezatěžuje jej. Dají se připravit na sladko i na slano. Pokud se neobejdete bez pečiva, což je zpočátku normální  (časem ale zjistíte, že ho nepotřebujete), pečte jej z mouky celozrnné, kváskový chléb apod. Na trhu je spousta druhů celozrnné mouky a najdete i recepty na vynikající chleby bez mouky, jen s obsahem různých semen a obilných zrn.
  • Ukončete, nebo omezte na minimum konzumaci mléka a výrobků z něj. Zahleňují a většina z nás je neschopná je strávit. Nemluvě o záhadných bílých trvanlivých tekutinách v krabicích a škrobových drkotinách v jogurtových kelímcích. Občas si dopřejte kvalitní zakysané výrobky, tvaroh.
  • Ukončete, nebo omezte na minimum konzumaci uzenin. I když se snažíte vybírat si uzeniny s vysokým podílem masa, nevyhnete se přísadám, barvivům, solím…. Tento chemický koktejl s naším tělem dělá divy.
  • Zahrňte do svého jídelníčku hodně semen, ořechů, luštěnin, sezónního ovoce a zeleniny. Dodáte tělu potřebné minerály, tuky, bílkoviny, vlákninu, vitamíny…..
  • Zajímejte se o to, čím vám která potravina prospívá. Pokud odstraníte ze svého jídelníčku zásadní potravinu, která byla dennodenní součástí vaší stravy, zamyslete se, o jaké tělu prospěšné látky přicházíte a snažte se je nahradit. Asi nejdiskutovanější je maso – bílkovina – výborně nahraditelná bílkovinou rostlinou ( luštěniny, tofu, robi…). Já osobně jím občas ryby. Jiné maso ne.
  • Zjednodušujte. Nemíchejte zbytečně mnoho potravin do jednoho pokrmu. Ano, strava by měla být pestrá, ale ne nutně v jednom pokrmu.  Vyhnete se nadýmání, těžkostem při trávení a víc si pochutnáte. Objevíte jemné chutě o kterých jste neměli tušení, protože byly překryty chutěmi výraznějšími.
  • Experimentujte. Ochutnávejte nové a nové potraviny. Nemějte předsudky a zkoušejte nové chutě. Maximálně vám něco chutnat nebude, nic horšího se nestane. Objevíte však spoustu nových potravin a paleta vašich oblíbených pokrmů se bude rozrůstat.
  • Jezte v klidu a kousejte. Stejně důležité jako co jíte, je to, jak jíte. Většina lidí téměř nekouše a sousto rovnou polyká. Všichni víme, že trávení začíná už v ústech a že nerozmělněná a neprosliněná potrava nemůže být dobře strávena a naše tělo si z ní nemůže vzít to, co potřebuje, ačkoli je sebezdravější. Takže u jídla kromě samotného jezení nic nedělejte, nečtěte, nesledujte televizi apod. Kousejte, kousejte, kousejte, až je sousto rozmělněno a slinami rozředěno na jemnou kaši. Pak teprve polykejte. Pokud budete jíst tímto způsobem, bude vám stačit mnohem menší porce, než jste zvyklí a budete mnohem déle sytí.
  • Zajímejte se o povahu potravin. Zchlazující potraviny např. tropické ovoce nejezte v zimě. Horké potraviny např. koření nejezte při při potížích se žaludkem atd. atd. Přehledná tabulka povahy potravin je např. v knize od Barbary Temelie – Výživa podle pěti elementů.
  • Pijte čistou vodu, vodu, vodu. Hodně vody. Ne balenou.

Pokud bude vaše strava vyvážená, časem zjistíte, že vám některá jídla přestala chutnat, že se po jiných cítíte unavení, po jiných se naopak cítíte velmi dobře, že potřebujete mnohem menší porce, než na jaké jste byli zvyklí atd. atd. Dostaví se nárůst energie a dobré nálady, zlepšení fyzické i duševní kondice.

Přeju vám trpělivost (příprava kvalitního jídla zabere trošku víc času, než namazání taveného sýra na rohlík) a hlavně dobrou chuť!

 

 

 

Příště něco o tom, co dalšího ještě můžeme tělu i duši dopřát, abychom se dostali blíž ke své cibuli.