Letní bylinné pití

Každé jaro se vyrojí spousta receptů na různé bylinné sirupy, spousta otázek a dohad zda byliny vařit, či nevařit, kolik cukru, jak dlouho skladovat atd. atd.

Informací o bylinných sirupech je ažaž. Některé zdroje tvrdí, že vařením byliny znehodnocujeme, jiné zase, že bez vaření z bylin nedostaneme účinnou látku. Některé pak, že je to úplně jedno, protože účinek bylin tak jako tak přerazíme obrovským množstvím přidaného cukru. A my pak stojíme nad hromadou čerstvých bylin a pod tíhou informací pomalu přicházíme k závěru, že bude lepší se na sirupy vykašlat a pít vodu.

Já jsem to pojala po svém. Sirupy dělám v teplém období, používám je jako ochlazující a osvěžující záležitost. Nasbírám byliny, z části udělám sirupy a část usuším na zimu. V zimě z nich vařím zahřívající čaje. Vyhovuje mi to a jsem přesvědčená, že mi bylinka dá v tom daném období přesně to, co potřebuju.

Používám vždy stejný základ receptu a podle aktuální chuti a pocitů míchám bylinky, přidávám med apod.

Na cca 3 l sirupu potřebuju:

  • 2,5l převařené vychladlé vody
  • byliny – množství se odvíjí od druhu bylin (50květů černého bezu, 50 střapců akátu, 10 hrstí máty nebo meduňky…). Je to podle chuti a uvážení každého, chce to zkoušet a hledat pro sebe optimální poměr.
  • 10g kyseliny citronové
  • 2 bio citrony
  • 1,2 – 1,5kg cukru svařeného s 0,5l vody

Bylinky neoplachuju, pouze z nich ofouknu havěť. Namočím je do vody, přidám kyselinu citronovou a na kolečka nakrájené citrony. Nechám 24 – 48hod. louhovat. Scedím je přes plátýnko, přidám vychladlý cukerný sirup a zamíchám. Podle chuti pak můžete dosladit. Sirup naleju do sáčků na led a dám zmrazit. Pak už jen ve vodě rozpouštím ten, na který mám zrovna chuť.

Ať vám chutná.