Pesto z medvědího česneku

Medvědí česnek je bylina, která roste brzy na jaře. Voní i chutná po česneku. Je to první jarní zelenina, která dokáže po zimě pročistit a nastartovat naše tělo. Ve volné přírodě se vyskytuje na vlhčích, slabě kyselých půdách. Medvědí česnek najdeme ve vlhkých lesích, kde tvoří koberce. Je rozšířen od lužních lesů až do horských smíšených lesů. Sbíráme jej ještě před květem.

Hlavní obsahové látky tvoři sirné sloučeniny a kyselina L-askorbová (vitamín C).  V česneku najdeme silice, vitamíny, minerální látky. Známou složkou je sloučenina zvaná aliin, kterého je dokonce více než v česneku setém a zanedbatelné nejsou ani látky snižující hladinu cukru v krvi. Obsahuje značné množství jódu a další sloučeniny, které společně vytvářejí komplex látek blahodárně působících na organismus.

Použití a účinky má podobné jako má česnek kuchyňský, ale oproti česneku kuchyňskému je česnek medvědí jemnější a jeho léčivé účinky jsou výraznější. Jako léčivka se užívá jako přírodní antibiotikum, močopudný prostředek, mírné projímadlo, anebo jako prostředek pro očištění a prokrvování. Působí antibakteriálně, proti plísním, ozdravuje střevní mikrofloru, léčí infekční průjmy, rozšiřuje cévy, snižuje krevní tlak a prohlubuje práci srdečního svalu. Pomáhá při bolesti břicha, při nadýmání, pomáhá při plicních a průduškových zánětech. Působí současně i žlučopudně, nezvyšuje riziko vzniku žlučníkových kamenů. Někomu však může naopak žlučník podráždit! Droga výrazně snižuje krevní tlak. Lidově se dříve používala jako prostředek pro vyhánění hlístů. Velmi často se dodnes užívá “k čištění krve” a lze říci, že skutečně úspěšně vylepšuje krevní obraz. Pozor na předávkování. Může totiž vyvolávat zvracení a průjmy a dokonce i záněty ledvin.

Listy česneku konzumujeme v syrovém stavu. Také ho můžeme připravit jako salát, či součást přílohy při zdobení jídel. A taky všude tam kde bychom jako koření použili česnek, cibulovou nať či pažitku. Slouží jako koření do hotových polévek, omáček, na brambory apod.

Pesto z medvědího česneku:

Medvědí česnek

Sůl

Panenský olivový olej

V kuchyňském robotu rozsekáme listy medvědího česneku s olejem a solí. Množství dávám od oka tak, aby konzistence byla pastovitá a chuť mírně slaná. Pastu dáme do skleniček, zavíčkujeme a dáme do chladu a tmy.