Orgánové hodiny

Životní energie (čchi) proudí našim organismem a vyživuje jej. Pokud jsme zdraví, čchi se nikde neblokuje, nemění chaoticky směr a my se cítíme dobře. Pokud je někde problém, můžeme jeho původ sami na sobě vypozorovat, a to podle tzv. orgánových hodin. Jde o to, že čchi proudí orgány a jejich drahami v neustálém 24 – hodinovém cyklu. Kde jedna dráha končí, druhá začíná. Koloběh začíná drahou plic ve 3 hod. ráno, kdy zároveň končí drahou jater. Neznamená to, že když je čchi např. v dráze jater, že jinde v těle není. Znamená to, že např. mezi 1. a 3. hodinou ranní je energie na vrcholu v játrech a jejich dráze. Pojďme si přiblížit jednotlivé orgány, jejich časy a možné potíže:

1 – 3 hod. Játra. Emocí jater je hněv. Pokud je potlačovaný, nebo je ho mnoho, pak zraňuje játra a v této době se může projevit např. neklid. Játra mají mezi orgány postavení zloděje. Když totiž dojde k poškození jejich funkce, ovlivní následovně všechny ostatní orgány a mohou tak vzniknout mnohé nemoci. Rozhodně bychom mezi 1. a 3. Hodinou neměli jíst a pít alkohol.

3 – 5 hod. Plíce. Těžké deprese a smutek jsou emocí plic, proto v této době vnímáme největší strach a úzkost a i maličkosti v této době nabývají na významu. Mohou se budit lidé s dechovými problémy – astmatici, kuřáci.

5 – 7 hod. Tlusté střevo. Ideální pro nás v této době je se pozvolna vzbudit, vypít čaj a vyprázdnit se. Nespěchat, nestresovat se.

7 – 9 hod. Žaludek. V této době náš organismus potřebuje teplo. Žádná studená sprcha, nebo ochlazující potraviny. V tuto dobu je dobré užívat vitamíny.

9 – 11 hod. Slezina, slinivka. Nadměrné přemýšlení a ustaranost zraňují slezinu. Pokud se zablokuje čchi sleziny, dojde k poškození funkce žaludku a slinivky. V tuto organismus dobře zpracovává cukry, takže nám dělá dobře ovoce. V tuto dobu na nás velmi destruktivně působí alkohol.

11 – 13 hod. Srdce. Emocí srdce je radost. Za normálních okolností radost zklidňuje emoční napětí, zachovává klidného a jasného ducha a čchi a krev mohou nerušeně cirkulovat. Při nadměrné radosti (bujaří, vysmátí lidé, kteří svou radostí působí až nepřirozeně), nebo úplné absenci radosti mohou vznikat nemoci srdce. V době srdce nastává mírný pokles energie, neměli bychom se přejídat. Spíš si dopřát klid v podobě krátkého spánku, nebo procházky v přírodě.

13 – 15 hod. Tenké střevo. Zvyšuje se fyzická aktivita. Doba je vhodná k dentálním zákrokům – snižuje se totiž citlivost zubů.

15 – 17 hod. Močový měchýř. Doba vhodná k pití. Většina lidí pije nejvíce tekutin dopoledne, ale vhodná doba začíná právě odpoledne v době močového měchýře a ledvin – ty totiž vyplaví z těla škodliviny (tuky, soli, chemikálie…). Tato doba je také vhodná k snězení vydatnějšího jídla.

17 – 19 hod. Ledviny. Emocí ledvin je strach. Strach ať už dlouhodobý, nebo náhlý panický zraňuje ledviny, snižuje jejich energii a dochází k nervozitě, nespavosti, nohy jsou studené, může docházet k inkontinenci atd. podle závažnosti poškození tohoto orgánu. Důležité je v době mezi 17. A 19. Hodinou vyloučit vše, co ledvinám škodí tzn. Tuky, cukry, sůl, alkohol, káva…a samozřejmě je potřeba vydatně pít.

19 – 21 hod. Obal srdce – krev. V tuto dobu velmi dobře vnímáme, proto je vhodné čtení, poslech hudby, divadlo… V tuto dobu také nejlépe účinkují antibiotika.

21 – 23 hod. Tři ohřívače. Tělo se připravuje na odpočinek, proto jej nijak neaktivujeme (např. sportem). Není vhodné kouřit, ani jíst těžká jídla.

23 – 1 hod. Žlučník. Lidé, kteří mají potíže se žlučníkem většinou v tuto dobu nemohou spát. Také žlučníkové záchvaty přichází zpravidla v tuto dobu. Je vhodné pít čaje ze směsí bylin podporující funkci žlučníku.

 

Zdroj: Marcel Černoch – Diagnostika v praxi